Introduktion

Skogsdalafamiljen

Skogsdalafamiljen

Denna bild daterar sig till förra sekelskiftet d v s år 1900 och visar familjen Anders och Johanna Nilsson, Skogsdala, Vanstad med de sex barnen och familjens hund. Far och mor läser lokaltidningen Ystads Allehanda och brev ur den tydligen nyss ankomna posten. Alla är uppklädda i bästa stassen inför fotografens besök. En underbar tidstypisk bild!

Denna familj kom att utgöra grunden för en stor släkt, som genom hela 1900-talet hållit en nära kontakt med varandra. Anders Nilsson, som vid förra sekelskiftet var känd som ”Bygdeforskaren”, blev redan som 9-åring år 1868 intresserad av släktens historia i samband med återupptäckten av den s.k. Riksdagsmannastenen. Anders kom att ägna ett mycket stort intresse åt såväl släktforskning som bygdeforskning, bland annat dokumenterat genom omfattande samlingar i Landsarkivet i Lund.

Traditionen förs vidare

Anders och Johannas yngste son, Sven-Johan, född 1898 och på bilden endast två år gammal,kom som pensionär att föra faderns stora intressen vidare. Som jurist och framstående ämbetsman i statlig tjänst var han väl skickad att fördjupa och bredda kunskapen om gångna generationers historia. Han utkom 1979 med boken ”Förfäder från Färs”, från början endast avsedd för hans egna ättlingar, men i samband med utgivningen och tryckningen spridd till alla då levande ättlingar till Bygdeforskaren. Boken trycktes i 400 numrerade exemplar. Den finns förutom hos släkten tillgänglig på Landsarkivet i Lund och på en del lokala bibliotek.

Det stora släktmötet i Vollsjö 1982

Sven-Johan Nilsson, som avled 1989, hade förmånen av obruten vitalitet upp i åren. Han hade ett brinnande intresse för släktens historia och verkade outtröttligt med att sprida kännedom om denna. Han tog initiativet till ett stort släktmöte som arrangerades den 25 juli 1982 i Nyvång, Vollsjö. Mötet omfattade inte endast ättlingarna till Anders och Johanna utan även ättlingarna till Anders Nilssons syskon, alltså tillsammans alla ättlingar till Anders föräldrar Sanna och Nils Månsson, Vanstad 23. Detta släktmöte blev mycket välbesökt och finns förevigat bland annat i form av två foton av samtliga deltagare. Behjälplig med arrangemangen kring detta omfattande släktmöte var Sven-Johans brorsdotter Margareta Ohlin, som kunde hälsa ett drygt 150-tal deltagare välkomna till en fest med god mat och dryck och mycken sång och musik i strålande sommarväder. Det gavs tillfälle för inte minst de yngre generationerna att bekanta sig med varandra.

Släktmötet i Skogsdala 1985

Tre år senare hölls ett nytt släktmöte med Anders Nilssons ättlingar den här gången i Skogsdala den 16 juni med anledning av släktgårdens 100-årsdag den 12 juni 1985. Även detta släktmöte finns dokumenterat med ett foto av alla de 57 deltagarna.

Släktföreningen bildas

Förslaget att bilda en släktförening fanns redan 1982, men tveksamheten om att klara av att organisera och administrera en så omfattande förening, som det då skulle ha blivit tal om, gjorde att frågan sköts på framtiden. Man skall då betänka att detta var före persondatorernas, Internets, E-postens och mobiltelefonernas genombrott. Det var först den 13 juli 1986, efter en födelsedagsfest i Skogsdala dagen innan, som Släktföreningen Skogsdala bildades. Den kom att omfatta ättlingarna till Johanna och Anders Nilsson, vars släktgård Skogsdala också fick ge namn åt föreningen. Det var fem företrädare för släktgrenarna Hilda, Nils, Gustav, Edvard och Sven-Johan som beslöt om bildandet vid ett möte i en sommarstuga i Havängs Fritidsby. (Ett av Johanna och Anders Nilssons sex barn, Selma, avled i unga år och efterlämnade alltså inga ättlingar.)

Enligt protokollet diskuterades också möjligheten att i framtiden få en anknytning till en förening för parallella släktgrenar. En begränsning till Skogsdalasläkten ansågs nödvändig åtminstone inledningsvis för att förenkla det administrativa arbetet, ge erfarenhet och underlätta för de yngsta generationerna att intressera sig för och engagera sig i släktföreningen.

Släktregister

Alla ättlingar till Johanna och Anders Nilsson är automatiskt registrerade medlemmar i föreningen. Ättlingarnas familjemedlemmar (maka/make, sambo, adoptivbarn) registreras som intressemedlemmar. Föreningen har en frivillig medlemsavgift.

Föreningens syfte och ändamål

Det beslöts vid bildandet att föreningens syfte och ändamål skall vara ”att bevara, förvalta och för kommande generationer sprida kännedom om släkten och dess historia samt samlade handlingar och övrigt material (här avses främst Anders Olssons gravsten i Skogsdala, Anders Nilssons samlingar på Landsarkivet i Lund samt Sven-Johan Nilssons släktbok, skrifter och övrigt författarskap med anknytning till släkten liksom samlade fakta och underlag om släkten, släktgården och bygden) att bland efterlevande släktingar verka för bekantskap och sammanhållning

Det beslöts också att föreningens verksamhet främst bör bedrivas genom ”utgivning av skrifter (årligen)
anordnande av släktträffar (minst vart tredje år) bedrivande av studier av befintligt material samt presentation härav för föreningens medlemmar arkivering av såväl befintligt material som av föreningen producerade handlingar
förande av medlemsregister omfattande såväl ättlingar som intressemedlemmar innehållande följande uppgifter:
namn, personnummer (utan de fyra sista siffrorna), postadress, telefon samt medlemsform
uppföljning och registrering av förändringar i de olika släktgrenarna genom respektive släktgrensrepresentants försorg.”

Styrelse

Föreningens verksamhet leds av en styrelse bestående av representanter från de fem släktgrenarna(vardera en ordinarie ledamot med en personlig suppleant). Styrelsen sammanträder minst en gång per år. Styrelsens ordförande har sedan starten varit Margareta Ohlin.